Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobro dětí

Můj příběh je dlouhý, hodně dlouhý. Hraju si s myšlenkou, že napíšu knihu. Dám si tu práci vydolovat veškeré nepříjemné vzpomínky.

Všechno napíšu tak, aby to bylo poučením, lekcí, možná výstrahou pro ty ženy, které měly slepě a naivně rády. Pro ty, které opravdu naivně věří, že v každém je přece kus (i kdyby mini kousek) dobrého…

Miluji kávu. Miluji rána. Pamatuji, jak jsem si užívala loňskéléto, kdy jsem chodila třikrát týdněna rannílekce yogy a pamatuji takéna pocity, jaké to ve mněvyvolávalo. Fantazie, doufám,že si to zopakuji.Opravdickou kávu mě naučil pít až můj (dnes už) manžel. Každé ráno při rituálu „káva + snídaně“ si vychutnávám tu chuť. Cítím, jak mě zaplavuje pocit klidu, jak přichází energie. Dnes jsem si při pití kávy vzpomněla na dobu, kdy jsem pila kafe s mlíkem a pro tu nejsprávnější chuť tam přidala ještě lžičku sušené smetany. Dnes si tuto kombinaci moc představit neumím. Přijde mi to jako jed… Nicméně, takovou chuťovku jsem pila dlouho, dlouho. Cvak, cvak v hlavě, stojím v kuchyni. Hádáme se, zase se vztekl, zase zuří. Něco se mu nelíbí, křičíme. Kávu se sušenou smetanou mám položenou vedle sebe na lince. Začínají se mi třást ruce, znak toho, že hádka už překračuje pomyslnou hranici. Podívám se na hrníček s kávou jako by mě snad mohla zachránit. Všimne si, kam putuje můj pohled a podívá se stejným směrem. Přestává křičet, dokráčí k mému oblíbenému hrníčku a… Do té kávy mi plivne. Přidá pár sprostých slov na mou maličkost a čeká na mou reakci. Žaludek se mi obrátí naruby, chce se mi zvracet. Odcházím, nechci, aby viděl, co tyto situace se mnou dělají. Nechci dát najevo, co ve mně tímhle vnitřně vyvolává…

Cvak, cvak, jsem zpátky v přítomnosti. Špatný den, špatné informace. Nepříjemné telefonáty. Zase nerozumí. Jedním dechem tvrdí, že to dělá „pro dobro dětí“, druhým dechem mi oznamuje, že kontaktoval právníky, sociálku a všechno má sepsané. Nemyslím, že dobro dětí spočívá v tom, že by měly být nuceny do něčeho, co nechtějí. Nemyslím, že je pro ně nejlepší, aby o jejich „dobru“ rozhodovali cizí lidé, protože jeden rodič CHCE za každou cenu a ten druhý neustále apeluje na to, že děti nejsou připravené a dostatečně zralé. Dobro dětí nespočívá v tom, že na sílu a až přes opět jakousi pomyslnou hranici, budou tlačeny do situací, které je děsí, kvůli kterým pláčou. Dobro dětí spočívá v tom, že je rodiče budou poslouchat. Že si rodiče nechají vlastními dětmi říct, co děti chtějí a po čem touží. Když se zeptáte pětiletých dětí, co chtějí, kam chtějí, proč tam chtějí (a teď nemluvím o zmrzlině, dárečcích a podobných prkotinkách), dokáží říct absolutně bezelstně, bez jakékoli lži a naprosto upřímně, co je jejich „dobro“. Jak/kde/ kdy/proč se cítí tak či tak.

Moje články vyvolávají spoustu emocí. Ne tolik u cizích, jako u těch, kterých se to týká. Pociťuji velkou vlnu vzteku, jak někdo dokáže ubližovat svým dětem „pro jejich dobro“. Nechápu to, ale to bude tím, že jsem nejspíš straaaaašně hloupá. Nebo to jen nechci chápat? Každý má svůj úhel pohledu. Můj je takový, že tlačit někoho do něčeho proti jeho vůli - a byť se jedná o pětileté dítě/děti - není pro „dobro“, ale kvůli pouhému sobectví. Ten pocit MUSÍM VYHRÁT je přece pro lidi s obrovským egem, velice důležitý. Ovšem ono se všechno sčítá. Všechny skutky, všechny činy, všechna slova se sčítají, kumulují, sbírají a potom… Se všechno vrací. Karma to zařídí. Všechno se vrací na dětech, protože jak do nich lidé sází, tak potom sklízí. Jestliže zaséváme tlak, pocit, že musí, jestliže děláme něco proti jejich vůli, vrátí se to dospělým později jinou formou. Protože v dětech se má budovat pocit bezpečí, jistoty, porozumění, hlavně bezpodmínečné lásky. Nemá se v nich budovat pocit, že jsou něčí majetek.

Pořád a stále dokola. Opět bude bouřka, opět přijde boj za „dobro dětí“…

Autor: Veronika Fojtíková | pátek 19.5.2017 10:12 | karma článku: 16,51 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Veronika Fojtíková

Nečekáte to a najednou to přijde

Poslední můj příspěvek jsem psala o setkání s výjimečným člověkem. Hodně nad ním přemýšlím, obzvlášť po posledních dvou uplynulých dnech.

23.7.2017 v 20:06 | Karma: 12,66 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

Příběh, který stojí za to dočíst (dovyslechnout)

Miluji příběhy. Vždycky jsem ve svém životě měla obrovské štěstí na lidi. Ať už jsem potkávala různé osobnosti, anebo jen někdo zajímavý byl mým sousedem, obohatilo můj život setkání s nimi natolik, že...

19.7.2017 v 19:04 | Karma: 23,37 | Přečteno: 978x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

Únava a prázdno

Cítila se osamělá. Vedle spaly její děti a ona tak mohla konečně mít chvilku pro sebe. Neužila si ji, protože únava byla znatelná. Zavíraly se jí oči a neměla už ani špetku energie.

12.7.2017 v 20:40 | Karma: 13,16 | Přečteno: 494x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

I oni mají dobré srdce

Můj život na vesnici pokračuje tak nějak poklidně. Dnes jsem jako v kině koukala na scénu tří chlapců. Viděla jsem je přicházet už z dálky, moc jsem si jich nevšímala.

10.7.2017 v 20:32 | Karma: 14,80 | Přečteno: 758x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

NIC na vsi

Už jsem skoro zapomněla, jaký byl život na mateřské dovolené. Zpětně, po nástupu do zaměstnání, jsem musela přiznat, že na mateřské to bylo skvělé. Už jen kvůli tomu, že jsem si sama mohla rozvrhnout čas.

5.7.2017 v 20:16 | Karma: 17,96 | Přečteno: 771x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 666x
Jsem (ne)obyčejná máma dvojčat, která ráda utíká do svého vysněného světa. Pryč z reality...

Seznam rubrik