Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj životní běh (na dlouhou trať)

Tohle snad není možné… To není můjživot… Takhle já jsem dopadla? Já, benjamínek, kterého rodiče podporovali naprosto ve všem a za každých podmínek, aťjsem si vymyslela v té své paličatéhlavěa při houževnatébýčípovaze, cokoliv.

PROČ? PROČ zrovna já, neudělala jsem chybu, když jsem se odstěhovala??? Je to náročné… Občas to nezvládám. Ano, veřejně se přiznávám, že byly chvíle, kdy jsem si nevěděla rady sama se sebou, natož co si počít s tehdy dvouapůlletými dvojčaty. Odešla jsem, není to dlouho. Odešla jsem ze společného domu, kde jsem byla doslova pod drobnohledem partnera, jeho matky a otce.

Dům, ten dům… Honí se mi hlavou… Je to jako peklo, tma, stahuje mě dolů. Jsem tak neskutečně pitomá, že jsem prodala svůj mini byt v centru a vložila peníze do společného domu! Bylo by všechno tolik jednoduché! Nemusela bych teď řešit únik (doslova a do písmene) od lidí, kteří nemají ani správné životní hodnoty. Neznají snad vůbec slovo LÁSKA, důvěra, upřímnost. Nežilo se mi tam dobře… Bránila jsem se přece stěhování, tak proč jsem nebyla dostatečně silná na to říct jasné a zřetelné NE??? Dnes, s odstupem času, to samozřejmě vím. Byla to jen má slabost a strach. Kam s dvojčaty s příjmem 7.000 kč mateřské? Směšné! Vždyť bych je nedokázala uživit, nedokázala bych jim dát to, co by potřebovaly a chtěly děti v každém jejich určitém věku. Tehdy byla dvojčata malá, ale rozuměla. Moc dobře si uvědomovala, že táta se s mámou hádá, že táta mámě nadává, křičí, ponižuje. Děti mě bránily, plakaly… Zlom nastal, když se mi zatmělo před očima a já křičela na partnera. Jak se chová, jak je odporný, jak se tam s jejich rodiči nedá žít. V místnosti s námi byl náš syn a plakal… A já ho nevnímala, neviděla, neslyšela… Zlom, přišel v té chvíli zlom, kdy jsem po pár minutách zkratu koukla na plačící dítě. Brrrr, i dnes mě mrazí.

 Každým dnem to bylo horší a horší… Hádky, slzy dětí i moje… Děti se zapomněly smát, nechtěly se ode mě hnout ani na pět minut. Takhle to nejde, musím se rozhodnout! Přemýšlej, Veru, přemýšlej!!! Blíží se červen, nastoupíš do práce, končí mateřská. Začneš vydělávat, tzn., že budeš mít konečně příjem vyšší než tu almužnu na mateřské, ze které koupíš leda tak jídlo pro děti. Můžeš konečně začít chodit koukat na podnájmy, protože děti nastoupí do školky. Budeš mít volnější ruce, v práci ti poradí a pomůžou. ANO… Den D a já odešla… Odhodlala se… Konečně jsem se vymanila… Kvůli dětem, především kvůli dětem. Nebudu jim dobrovolně předávat tak hnusný vzorec, kdy táta je sprostý na mámu. Mé děti vyrostou v láskyplné rodině, přece jsem jim to slíbila. A já přece své sliby plním - vždy je plním. Život se mi od prvního dne po přestěhování obrací o 180°…

A teď tady běžím jako o život. Snažím se vypustit všechny tyhle myšlenky, veškeré nahromaděné emoce, které mnou lomcují už pár týdnů. Jsem svobodná, jsem volná. Žádné vysvětlování v kolik odcházím, kam a přesně na minutu hlášené příchody. Už žádné prosby, aby nekřičel, už žádná starost o velké třetí „dítě“. Vybrala jsem si dobrovolně post svobodné mámy a vím, že odchod byl nejlepší rozhodnutí, které jsem kdy udělala. Běžím… Snažím se vypudit všechno z hlavy. Přidám… Vidím před sebou kamenitou cestu, volně navazuje na lesní, po které letím jako splašená už skoro hodinu. Kameny, Veru, zpomal…

Aaaaauuu… Nezpomalila jsem! Nezpomalila, nevnímala, ani se nesnažila zvedat nohy, být opatrnější. Mrskla jsem sebou na zem a bouchla se do hlavy. Bolí to, o ty kameny to fakt bolí. Pomalu se zvedám a rozhlížím, jestli mě někdo neviděl. Jakoby na tom záleželo, že jsem musela vypadat jako dítě, které nedávalo pozor. Ale ano, ještě pořád jsem ve fázi „co tomu řeknou lidé???“

Ano, dívali se - další běžci. „Jste v pořádku“, ptá se dokonce pár, když běží kolem mě. „Jsem, díky, to bude dobrý.“

Jenomže to dobrý nebylo… Za celých cca 14 let joggingu jsem spadla snad 3x a vždy jen kvůli nepozornosti, prostě jsem přehlédla „překážku“. „Dobrý to není a nebude!“, chtělo se mi zaječet. Vlastně jsem chtěla křičet přes celý les, že běhám, protože se snažím utéct. Před tím špatným dnem, před krizí, před tím, jak se to na mě valí. 24 hodinová péče o děti, práce, každodenní kolotoč povinností, na který jsem sama.

Brečela jsem až doma. Musela jsem doběhnout s rozbitým kolenem, bolavou hlavou a modřinou na stehně, která nebezpečně fialověla. Moje cílevědomá, houževnatá a tvrdohlavá povaha mi nedovolila zůstat sedět na zemi a fňukat. Zvedla jsem se a udělala první krok. Druhý… Zase běžím… Jsem doma a…Tam si svatosvatě slíbila, že myšlenky, které jsem chtěla vypudit, do hlavy už nepustím. Abych nemusela zase běhat jako šílená jen kvůli tomu, abych utekla před tím, co mi sžírá hlavu.

Ne, vrátím se zase k běhu, který je opravdu během a který má plnit přesně tu funkci, kterou plnil do doby, než se můj život zamotal. Resp. do doby než jsem si ten život zamotala sama. Dobrovolně…

A tak běhám dál... Ale už ne jako šílenec. Uvědoměle, klidně, vyrovnaně. Protože jsem si začala dávat život zase do pořádku…

Autor: Veronika Fojtíková | úterý 19.7.2016 11:05 | karma článku: 18,34 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Veronika Fojtíková

Nečekáte to a najednou to přijde

Poslední můj příspěvek jsem psala o setkání s výjimečným člověkem. Hodně nad ním přemýšlím, obzvlášť po posledních dvou uplynulých dnech.

23.7.2017 v 20:06 | Karma: 12,66 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

Příběh, který stojí za to dočíst (dovyslechnout)

Miluji příběhy. Vždycky jsem ve svém životě měla obrovské štěstí na lidi. Ať už jsem potkávala různé osobnosti, anebo jen někdo zajímavý byl mým sousedem, obohatilo můj život setkání s nimi natolik, že...

19.7.2017 v 19:04 | Karma: 23,37 | Přečteno: 978x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

Únava a prázdno

Cítila se osamělá. Vedle spaly její děti a ona tak mohla konečně mít chvilku pro sebe. Neužila si ji, protože únava byla znatelná. Zavíraly se jí oči a neměla už ani špetku energie.

12.7.2017 v 20:40 | Karma: 13,16 | Přečteno: 494x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

I oni mají dobré srdce

Můj život na vesnici pokračuje tak nějak poklidně. Dnes jsem jako v kině koukala na scénu tří chlapců. Viděla jsem je přicházet už z dálky, moc jsem si jich nevšímala.

10.7.2017 v 20:32 | Karma: 14,80 | Přečteno: 758x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

NIC na vsi

Už jsem skoro zapomněla, jaký byl život na mateřské dovolené. Zpětně, po nástupu do zaměstnání, jsem musela přiznat, že na mateřské to bylo skvělé. Už jen kvůli tomu, že jsem si sama mohla rozvrhnout čas.

5.7.2017 v 20:16 | Karma: 17,96 | Přečteno: 771x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 666x
Jsem (ne)obyčejná máma dvojčat, která ráda utíká do svého vysněného světa. Pryč z reality...

Seznam rubrik